Senseible

What share of construction material must come from processed construction waste in large projects under India's 2025 construction and demolition waste rules?

The 2025 construction and demolition waste rules require processed waste to make up 5% of the construction material needed in 2026-27, 10% in 2027-28, 15% in 2028-29, 20% in 2029-30 and 25% from 2030-31, for activities with a built-up area of 20,000 square metres or more. The year the plan is approved fixes the target.

The Second Schedule

Where it applies

Rule 8(1) says processed waste shall be utilised in all construction activities having a built-up area of 20,000 square metres or above, and in road construction under the Third Schedule. The waste utilisation plan is a document prepared by the occupiers of construction and re-construction projects and approved by the local authority.

What happens on a miss

Rule 18 lets compensation be levied on an entity that fails the utilisation target. The compensation is not set as a fixed amount in the rule.

Where it meets carbon

For a factory build, bought aggregate and concrete are capital goods in Scope 3 Category 2. Recycled aggregate replaces virgin aggregate tonne for tonne only if the supplier's factor says so. The rules give no emission factor, so ask each supplier for its own figure before you claim any saving.

A plant expansion, example numbers

The tonnage is an example. The rules say total construction material required without saying whether weight or volume is the measure, so ask the Central Pollution Control Board (CPCB).

What Senseible does here

Senseible reads fuel invoices and electricity bills into records, so the diesel and power used on your site are on file. Aggregate and concrete tonnes are not in those records, and these rules are filed on government portals.

Sources: MoEFCC, Environment (Construction and Demolition) Waste Management Rules, 2025 (G.S.R. 219(E), 2 April 2025), rules 3, 8 and 18, Second Schedule

Last reviewed 2026-11-05. Text is the April 2025 notification, in force from 1 April 2026. Check CPCB for plan formats and for the unit of measure.